USA drón jogi szabályozás
Az Obama-kormányzat bejelentette, hogy szabályozzák a kereskedelmi célú drónok repülését, s azok nem repülhetnek messzebb a pilóta látóterénél.

Az amerikai szövetségi légügyi hatóság (FAA) nyilvánosságra hozta az üzleti céllal használt drónok forgalmát szabályozó törvényt. Ezzel ad első ízben keretet a vállalkozások számára. 

A szabályozás augusztustól lép érvénybe.Kutatási, oktatási, fejlesztési, mezőgazdasági célokra lehet majd meghatározott méretű és súlyú, kis drónokat alkalmazni; de antennák, olajvezetékek, áramvezetékek, hidak ellenőrzésére és mentőakciókra is igénybe vehetőek lesznek drónok.

Az Amazon postás drónja

Forrás: Amazon

Ilyen egy "szabályos" drón

Egy drón az alábbi feltételeknek kell megfeleljen:

  • 25 kilogrammnál kevesebbnek kell lennie a súlya.
  • 122 méteres magasságban, legfeljebb 161 kilométer per óra sebességgel repülhet.
  • Éjjel nem repülhet, feltéve ha van speciális világító berendezése.
  • Védtelen emberek feje felett nem repülhet.
  • Egyetlen gép működtetéséhez legalább tizenhat évét betöltött, oklevéllel rendelkező légiirányítónak kell rendelkezésre állnia, és bármilyen balesetet vagy rendellenességet azonnal jelenteni kell a szövetségi légügyi hatóságnak. Hogy csökkentsék a terrortámadások kockázatát, a pilótákat a közlekedésbiztonsági hatóság is átvilágítja.

Egy ideig még nem lesznek postás drónok

Korábban mind az Amazon, mind a Google azt jelentette be, hogy

már 2017 januárjától drónokkal szállítják házhozaz interneten megrendelt portékákat. Azonban az augusztusban életbe lévő törvény kiköti, hogy a drónnak a pilóta látóterén belül kell maradnia, így kérdéses, mi lesz így a postás drónokkal. Ahogy az sem tudni, aki sisakkal vagy szemüveggel irányítja a robotkoptereket, arra hogyan vonatkozik a látótér fogalma.


Forrás: http://www.origo.hu/techbazis/20160622-nem-kedvez-az-amazonnak-az-uj-drontorveny.html
2016 JÚL 07 10:43:15/