Gyerekjáték feltörni a rendőrség drónjait
Ugyan napról napra egyre fejlettebb drónokat mutatnak be a gyártók, egy fontos dologra nem figyelnek oda: a titkosításra. Még a rendőrök több ezer dolláros, drága drónjai is könnyűszerrel feltörhetők.

A több ezer dolláros, drága drónokban sem bízhatnak meg a hatóságok – állítja az IBM egyik biztonsági szakembere, Nils Roddey. Az idei RSA nevű kiberbiztonsági konferencián arról beszélt, miként lehet könnyen eltéríteni egy rendőrségi vagy katonai drónt akár mérföldekkel messzebbről.


Rodday két komoly sebezhetőséget is talált: a pilóta táblagépe és a drón vezérlőegysége közti wifikapcsolat 

rendkívül gyenge titkosítást használ, percek alatt feltörhető.Másrészt a vezérlőegység és maga a drón közti kapcsolat is sebezhető. Ezt rossz szándékkal akár arra is használhatják, hogy a drónokat falaknak, embereknek vezessék neki, és kedvük szerint irányítsák az eszközt. Olyan parancsot is küldhetnek, ami egyenesen blokkolja az eredeti pilóta utasításait.

A dróngyártók, úgy tűnik, még nem fektetnek túl nagy hangsúlyt a titkosításra, holott számos kormányszerv használja már őket fontos feladatokra, képek készítésére és monitorozásra. 

Forrás: http://www.origo.hu/techbazis/20160303-konnyen-meghekkelhetok-a-rendorok-dronjai.html
2016 MÁR 09 07:43:45/